Feedback
Feedback geven als werkgever: alle methoden op een rij
Feedback geven, het gebeurt elke dag, gewenst en ongewenst. Als werkgever is de belangrijkste feedback natuurlijk effectieve feedback op de werkvloer, daar leren werknemers van groeien. Maar hoe zorg je dat feedback niet wordt gezien als ongewenste kritiek? In dit artikel vind je 4 verschillende feedback methoden om jouw werknemers te voorzien van goede feedback.
Hieronder alle methoden op een rij:
- De 4 G’s
- Ik-ik-jij methode
- Feedback sandwich
- 360 graden feedback of peer feedback
Feedback methode 1: De 4 G’s
Gedrag, gevoel, gevolg, gewenst. Dat is waar de 4 G’s voor staan. Het helpt je om feedback logisch op te bouwen. De stappen stellen jou in staat om de feedback op te bouwen, zonder dat het gesprek uit de hand loopt. Dat ziet er dan als volgt uit:
- G1 – Gedrag: het gedrag dat een collega laat zien waar jij feedback op wil geven.
- G2 – Gevoel: het gevoel dat je krijgt door het gedrag van een collega.
- G3 – Gevolg: het effect van het gedrag van een collega op jou en de werkomgeving.
- G4 – Gewenst: het gedrag wat je graag zou willen zien.
Je kan deze feedback methode toepassen door te focussen op het gedrag van je werknemer en te laten weten hoe je je daarbij voelt. Vervolgens benoem je wat er gebeurt door het gedrag van je werknemer en sluit je af met aan te geven welk gedrag je liever wil zien. Klinkt logisch toch?
Oké speciaal voor jou nog een voorbeeld van de 4 G’s methode:
Jouw medewerker geeft fouten niet graag toe en neemt geen verantwoordelijkheid. Je kaart dit aan bij je medewerker en benoemt het gedrag. Dan vertel je hoe je je daarbij voelt: “ik voel me onzeker over de mate waarin ik je kan vertrouwen”. Het gevolg? “Het kost hierdoor extra tijd en heeft invloed op de voortgang van het project”. Je zou liever zien dat er open communicatie is: “laten we samen kijken naar manieren om meer verantwoordelijkheid te nemen als het fout gaat”.
Feedback methode 2: Ik-ik-jij methode
Deze feedback methode stelt je in staat om zowel de kant van de ontvanger als de kant van de gever ter sprake te brengen. Ga daarbij altijd het gesprek aan vanuit feiten en observaties en geef de ander de kans om daarop te reageren.
- Ik: bespreek het gedrag.
- Ik: vertel wat je gevoel bij het gedrag is.
- Jij: vraag aan de ander of het gedrag herkenbaar is en of diegene zich daarover wil uitweiden.
Zoals je ziet, lijkt deze feedback methode op de 4G’s methode. De ik-ik-jij methode maakt het echter mogelijk om samen te kijken naar de oorzaak van het gedrag en een open conversatie aan te gaan.
Feedback methode 3: Feedback sandwich
Klinkt lekker, is dat feedback tijdens de lunch? Nee, dat niet. Maar het is wel een uitstekende feedback methode voor het geven van positieve feedback. Het idee is dat je de feedback verwerkt tussen twee positieve “broodjes”.
- Bovenkant van het broodje: wat ging er goed?
- Beleg (feedback): wat kan er beter?
- Onderkant van het broodje: positieve algemene samenvatting
Oftewel, je start met vertellen wat de werknemer goed heeft gedaan, dan volg je met verbeterpunten en sluit je af met een algemene samenvatting waaruit blijkt dat de werknemer zijn werk goed heeft uitgevoerd en het nóg beter kan wanneer diegene de feedback integreert. Makkie!
Feedback methode: 360-graden feedback
Van alle feedback methodes is dit waarschijnlijk de populairste in 2024. De 360-graden feedback methode stelt je in staat om feedback uit alle hoeken en gaten van je organisatie te halen. Het wordt in het Engels ook wel peer feedback genoemd, omdat je naast je eigen feedback ook feedback van collega’s verzamelt. Dit doe je door middel van het opstellen van een vragenlijst of feedbackformulier. Een feedbackformulier kan je helpen om input van verschillende medewerkers te verzamelen. Vervolgens laat je deze invullen door verschillende collega’s en rapporteer je deze feedback aan de desbetreffende werknemer.
De 360-graden feedback methode is vooral in trek doordat het zich goed leent voor functionerings- en beoordelingsgesprekken.